Op deze pagina lees je meer over jouw zorgverzekering in het buitenland. Om het eenvoudig te maken kun je eerst in het schema van jouw reisdoel kijken.
Wil je alsnog meer informatie lezen? Lees dan verder onderaan de pagina.

Uitleg verzekeringsplicht

Hieronder kun je schematisch uitleg krijgen per onderdeel. Klik op je keuze en bekijk het handige stroomschema.

Informatie over jouw zorgverzekering in het buitenland

Omdat er veel onduidelijkheid is over de geldigheid van de Nederlandse zorgverzekering als je naar het buitenland gaat, hebben wij alles voor je op en rij gezet.

Ga je tijdens je reis helemaal niet werken of ga je (vrijwilligers-, stage- etc.) werkzaamheden verrichten waarvoor je geen vergoeding ontvangt of een vergoeding lager dan € 150 per maand?

Dan blijf je verplicht verzekerd via jouw zorgverzekeraar in Nederland (bij een verblijf in het buitenland tot 1 jaar en in geval van studie onbeperkt). Controleer goed wat de dekking in het buitenland is van jouw zorgverzekering. Is de dekking (te) beperkt, verzeker dan de rubriek Medische Kosten Aanvullend mee in je Tasman Verzekeringspakket. Deze biedt dekking tot kostprijs voor medisch noodzakelijke kosten in het buitenland.

Ga je tijdens je reis (vrijwilligers-, stage-, au pair- etc.) werkzaamheden verrichten waarvoor je buitenlands loon ontvangt of een vergoeding van meer dan € 150? 

Als je voorafgaand aan je vertrek naar het buitenland al weet vanaf welke datum je precies gaat werken, dan kun je bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een onderzoek laten uitvoeren naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Wanneer je van de SVB het bericht terug ontvangt dat je op grond van je werkzaamheden in het buitenland niet langer Wlz-verzekerd bent in Nederland, dan kun je jouw Nederlandse zorgverzekering (met terugwerkende kracht vanaf de 1e werkdag) opzeggen. 

Weet je pas wanneer jouw werkzaamheden beginnen als je al in het buitenland bent? Dan kun je ook op dat moment pas het onderzoek aanvragen bij de SVB.

Let op: voor de verzekeringsplicht uit hoofde van de Zorgverzekeringswet maakt het niet uit of je je wel of niet uitschrijft bij de gemeente.

Toelichting stroomschema’s

EU/ EER/ Verdragslanden, 1e werkdag-landen, niet-verdragslanden en detachering

EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. 

EER-landen: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland.

Let op: Voor Zwitserland gelden dezelfde regels als voor de EU/ EER-landen.

Verdragslanden: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië en Turkije.

1e werkdag-landen: Australië, Canada (inclusief Quebec), Chili, Egypte, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Uruguay, VS en Zuid-Korea.

 Niet-verdragslanden: Alle landen die niet hierboven worden genoemd.

Detachering: Dit houdt in dat een werkgever een werknemer ‘uitleent’ aan een derde partij.

Welke regels gelden er dan?

EU/ EER/ Verdragslanden (inclusief Zwitserland)
Vanaf de eerste dag dat je gaat werken moet je in het land zelf verzekerd worden. Je bent dan ook niet meer verplicht verzekerd voor de Nederlandse zorgverzekering tijdens de periode waarin je in een van deze landen werkt.

1e werkdag-landen
Deze landen worden ook wel verdragslanden zonder ziektekostenparagraaf genoemd: er is niets geregeld wat betreft ziektekostenverzekering in het land waar je werkt. 

Tijdens de periodes waarin je werkt, zou je de Nederlandse zorgverzekering moeten beëindigen en zodra je niet meer werkt (bijv. omdat je gaat reizen), moet je deze weer aanvragen. Omdat dit erg onpraktisch is, laten de meeste zorgverzekeraars de zorgverzekering in Nederland doorlopen tijdens jouw gehele verblijf in het buitenland. Je blijft dan dus ook de premie betalen. Op het moment dat je weer terug bent in Nederland kan jouw zorgverzekeraar de premie over de gewerkte periodes restitueren. Hiervoor dien je bewijsstukken te kunnen overleggen zoals arbeidscontracten of loonstroken.

Let op: de procedure hierin verschilt per zorgverzekeraar dus neem hierover altijd voor je vertrek uit Nederland contact op met jouw eigen zorgverzekeraar. 

Niet-verdragslanden
Ga je werken in een niet-verdragsland? In dat geval heeft het werken pas invloed op je zorgverzekering in Nederland als je er langer dan 3 maanden aaneengesloten betaald werk verricht. In dat geval vervalt je verzekeringsplicht in Nederland vanaf de 1e werkdag.

Detachering
Wanneer je door een Nederlandse werkgever gedetacheerd wordt in het buitenland, blijft je zorgverzekering in Nederland over het algemeen van kracht.

Wat te regelen vóór vertrek?

Duidelijkheid krijgen over het al dan niet stopzetten van je zorgverzekering
Ga je werken tegen loon of een vergoeding boven de € 150 per maand, of ga je voor een periode langer dan 1 jaar naar het buitenland (maar niet om alleen te studeren, dan loopt je zorgverzekering namelijk verplicht door) dan moet je meestal je zorgverzekering opzeggen. Vaak kan dat direct bij jouw zorgverzekeraar, maar als er twijfel bestaat of jouw zorgverzekering door moet lopen of niet, dan kun je het beste een Wlz onderzoek aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je uitsluitsel krijgt van de SVB, dus vraag het onderzoek aan zodra je weet wanneer je in het buitenland begint met werken. 

Tip! Stopt jouw zorgverzekering? Beëindig dan ook jouw zorgtoeslag, zodat je niet teveel ontvangt en het later weer moet terug betalen.

Werken en reizen afwisselen
Ga je door elkaar heen reizen en werken, geef dat dan aan jouw zorgverzekeraar door en laat ze ook weten waar je naartoe gaat en voor hoe lang. Vraag naar de mogelijkheid om achteraf restitutie te krijgen over de periodes waarin je betaald werk hebt verricht. Houdt jouw zorgverzekeraar een andere werkwijze aan, maak hierover dan duidelijke afspraken.

 

Tip! Vraag of ze een notitie willen maken in jouw dossier, zodat achteraf geen onduidelijkheid ontstaat over wat er is afgesproken.

Tasman Verzekering

Vervalt de geldigheid van jouw zorgverzekering tijdens (periodes van) jouw buitenlandverblijf? Vraag de Tasman Verzekering dan aan met de rubriek Medische Kosten Volledig. Blijft jouw zorgverzekering gedurende jouw gehele verblijf in het buitenland geldig, controleer dan goed wat de dekking is in het buitenland. Is deze (te) beperkt, verzeker dan de rubriek Medische Kosten Aanvullend mee in je Tasman Verzekering.

Let op: de Tasman Verzekering moet altijd ingaan op de dag dat je uit Nederland vertrekt en moet minimaal geldig zijn tot en met de dag dat je hier ook weer terug bent.

Gemeente

De Wet Basisregistratie Personen bepaalt dat je je bij je gemeente moet uitschrijven als je van plan bent om meer dan 2/3 van een jaar (= langer dan 8 maanden) buiten Nederland te verblijven. Als je je inderdaad gaat uitschrijven bij je gemeente, regel dit dan een dag of 3 voor je vertrek.

Let op: of je je wel of niet uitschrijft bij de gemeente staat helemaal los van wat er met je zorgverzekering gebeurt. Het is dus niet zo dat je automatisch geen verzekeringsplicht meer hebt vanuit de Zorgverzekeringswet als je je uitschrijft bij de gemeente.

Wat moet je doen als je weer terug bent?

Gemeente
Als jij je voorafgaand aan je vertrek naar het buitenland hebt uitgeschreven bij de gemeente, schrijf je dan ook weer in zodra je weer terug bent in Nederland. Doe dat zo snel mogelijk, want indien je je zorgverzekering hebt beëindigd bij vertrek naar het buitenland dan kan je nieuwe zorgverzekeraar jouw aanvraag vaak pas verwerken nadat je weer ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. 

Zorgverzekeraar
·   Liep jouw zorgverzekering door tijdens jouw verblijf in het buitenland en ben je met jouw zorgverzekeraar overeengekomen dat je achteraf restitutie kunt aanvragen over de periodes waarin je betaald werk hebt verricht? Volg dan de procedure die je vóór je vertrek met je zorgverzekeraar hebt afgesproken. Houd er rekening mee dat als je gedurende de gehele periode van jouw verblijf in het buitenland zorgtoeslag hebt ontvangen, je daarvan dan ook een deel moet terugbetalen.

·  Heb jij jouw zorgverzekering bij vertrek naar het buitenland stopgezet naar aanleiding van een Wlz onderzoek bij de Sociale Verzekeringsbank? Geef je gewijzigde situatie dan zo spoedig mogelijk aan de SVB door, zodat zij kunnen registreren dat je weer Wlz verzekerd bent. Daarna dien je je ook zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 4 maanden, weer aan te melden bij een zorgverzekeraar. Ervan uitgaande dat je bij je vertrek naar het buitenland ook de zorgtoeslag hebt beëindigd, dan kun je deze weer aanvragen bij de Belastingdienst.

·  Heb jij jouw zorgverzekering bij vertrek naar het buitenland rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar stopgezet (niet via de SVB)? Meld je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 4 maanden, weer aan bij een zorgverzekeraar. Ervan uitgaande dat je bij je vertrek naar het buitenland ook de zorgtoeslag hebt beëindigd, dan kun je deze weer aanvragen bij de Belastingdienst.

Tasman Verzekering
Dien eventuele schades in op je Tasman Verzekering. Doe dit zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen een maand na terugkeer in Nederland. Ben je eerder teruggekomen in Nederland en heb je één of meerdere, hele maanden van je verzekering daardoor niet gebruikt? En heb je niet voor meer dan € 5.000 vergoedingen ontvangen vanuit je Tasman Verzekering? Vraag dan premierestitutie aan (hierbij dien je een terugreisbewijs naar Nederland te overleggen zoals een vliegschema of ticket).